luni, 10 februarie 2014

Cum sa scrii o disertatie de nota 10


Fiecare disertatie are doua scopuri principale: primul este sa demonstreze o intelegere temeinica a temei selectate si al doilea este sa evidentieze buna intelegere a metodelor de cercetare academica. O lucrare de disertatie bine scrisa va asigura cititorul (profesorul) ca redactorul are capacitatea de a invata independent si are bune abilitati de comunicare si de cercetare. Aceste cunostinte ii vor ajuta in atingerea obiectivelor academice, personale si profesionale din viitor. O lucrare de disertatie bine scrisa trebuie sa contina o tema originala, bine aleasa si sa prezinte atat punctele forte cat si punctele slabe ale argumentatiei.

Criterii de clasificare pentru o lucrare de disertatie de calitate

Daca doriti sa redactati o lucrare de disertatie de inalt nivel academic este foarte important sa intelegeti exact ce urmaresc profesorii din comisia de evaluare.
Comunicati activ cu profesorul coordonator

Profesorul dumneavoastra coordonator joaca un rol crucial in notarea disertatiei dumneavoastra. Dupa cum se stie foarte bine in functie de nota profesorului coordonator isi vor forma si ceilalti profesori parerea. Astfel, desi pot exista mici variatii si nota finala sa scada sau sa creasca, nu va fi niciodata cu mai mult de un punct. Rugati profesorul coordonator sa va revizuiasca atent lucrarea inainte sa o predati in forma sa finala. Cereti feedback precum si critica constructiva, subliniindu-i totodata profesorului ca scopul dumneavoastra este sa obtineti nota maxima pentru lucrarea dumneavoastra. Asigurati-va ca va mentineti coordonatorul bine informat pe parcursul procesului de redactare si apelati la ajutorul sau daca intampinati dificultati. Unii studenti opteaza chiar sa pregateasca rapoarte de activitate saptamanale sau lunare pentru a mentine o comunicare constanta.

Multi studenti insa evita sa comunice prea des cu profesorul de frica sa nu primeasca critici sau munca in plus. Desigur, aceasta greseala ii va costa foarte mult la nota, intrucat nu pot fi siguri de calitatea lucrarii lor daca aceasta nu a fost constant revizuita si corectata. Comunicand constant cu profesorul si primind feedback pentru lucrarea de disertatie, nu va reduce doar timpul de redactare si revizuire ci va va creste exponential sansele de a obtine nota dorita.

Trebuie sa va asigurati ca lucrarea dumneavoastra intalneste toate standardele academice si ca munca de cercetare este bine facuta si documentata in lucrarea de disertatie. Acest lucru include propozitii si paragrafe bine structurate fara greseli gramaticale si de sintaxa precum si un continut interesant, bazat pe fapte si pe o argumentatie bine realizata. Va fi foarte greu sa obtineti o nota buna daca prezentati o disertatie cu o tema slaba si cu ipoteze care sunt greu de demonstrat sau de aparat.

Trebuie sa intelegem ca lucrarea de disertatie este perceputa ca fiind o lucrare de inalt nivel academic, ce trebuie argumentata foarte clar si logic si care trebuie sa se bazeze pe fapte demonstrate si verificate nu pe supozitii si presupuneri. Este esential sa aveti constant in vedere rigorile academice pe care orice lucrare de disertatie trebuie sa le depaseasca. Totusi, odata ce va veti dezvolta ,,aparatul critic’’ asa cum este numit de academicieni, va deveni foarte usor sa redactati viitoarele dumneavoastra lucrari cu aceeasi rigoare si veti fi capabil(a) sa faceti munca de cercetare in adevaratul sens al cuvantului.

Va asteptam si saptamana viitoare cand vom ataca ,,Continutul unei lucrari de disertatie’’ unde vom vedea cap-coada cum  se redacteaza o lucrare de disertatie respectand toate rigorile academice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu