marți, 18 februarie 2014

O disertatie de nota 10 - partea a II-a

Continutul unei disertatii
Exista o structura specifica ce trebuie folosita atunci cand scriem o disertatie. Fiecare lucrare de disertatie este structurata pe capitole (indiferent cate), are un plan (care e de fapt un fel de cuprins al lucrarii) o introducere, continutul propriu-zis, concluzii si bibliografie. Unele lucrari de disertatie pot avea si studiu de caz, sau daca sunteti la sociologie sau psihologie parte practica (aplicarea de chestionare).
Redactorul trebuie sa demonstreze o intelegere clara si temeinica a temei adoptate. Este foarte important sa echilibrati gandirea critica cu latura dumneavoastra creativa si sa nu cadeti in pacatul de a incerca sa demonstrati o ipoteza denaturand faptele si informatiile. Se poate intampla sa fim atat de atrasi de o ipoteza si sa ni se para atat de logica incat sa fim dispusi sa alteram cursul evenimentelor ca sa se poata potrivi cu teoria noastra. Totusi, aceasta  e o greseala nedemna de un viitor absolvent. Trebuie sa fim dispusi sa aratam si limitarile unei teorii sau ale unei metodologii de cercetare, ca sa putem ilustra cat mai clar faptele si sa putem trage concluzii adevarate avand o baza reala.

Planul de disertatie
Planul de disertatie trebuie redactat sub forma unui cuprins. Acesta are rolul de a structura lucrarea atat pentru cititor cat si pentru autor. Acesta trebui sa cuprinda introducerea, capitolele (cu subcapitolele lor), studiul de caz (sau partea practica), concluziile, bibliografia si anexele (daca aveti imagini si scheme de adaugat lucrarii).

Introducerea
Contrar denumirii, introducerea nu se scrie NICIODATA la inceputul lucrarii. Introducerea se scrie la final. Abia dupa ce ati finalizat intreaga lucrare puteti incepe sa redactati introducerea. Aceasta are de regula in jur de 10 pagini si este in realitate un rezumat elaborat al lucrarii. Va trebui sa prezentati tema aleasa, scopul lucrarii, obiectivele si sa rezumati continutul lucrarii astfel incat oricine citeste introducerea sa-si poata face o buna idee despre continutul lucrarii dumneavoastra. Introducerea este cartea de vizita a oricarei lucrari de disertatii asa ca asigurati-va ca veti aloca suficient timp si efort pentru aceasta.

O disertatie captivanta
O introducere bine scrisa va capta atentia cititorului si va suscita interesul pentru restul lucrarii. Desigur acest lucru este conditionat si de originalitatea temei alese. Totusi, originalitatea lucrarii e doar o piesa din intregul puzzle. Orice tema, oricat de interesanta ar fi ea trebuie bazata pe date concrete si pe informatii din surse sigure. Orice viitor absolvent trebuie sa se bazeze pe un aparat critic foarte bine dezvoltat in redactarea lucrarii sale. Echilibrul intre originalitate si disciplina academica este esential in redactarea oricarei lucrari.

Notele de subsol
Asa cum probabil ati ghicit, notele de subsol sunt foarte importante in redactarea oricarei lucrari. Rolul lor este de a ajuta la demonstrarea ipotezei lucrarii. Mai exact, ne folosim de parerile unor autori cunoscuti si respectati pentru a ilustra propria noastra teorie. Daca nu am folosi note de subsol, fiecare disertatie nu ar fi altceva decat o insiruire de pareri si opinii personale fara o baza in realitate. Folosind notele de subsol dam autoritate opiniilor noastre prin sincronizarea acestora cu opiniile unor experti respectati.

Saptamana viitoare vom analiza studiul de caz, concluziile si bibliografia unei lucrari de disertatie de nota 10 asa ca vizitati-ne si saptamana viitoare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu