luni, 24 februarie 2014

O disertatie de nota 10 - ultima parte

Capitolele
Capitolele unei lucrari de disertatie trebuie sa fie, pe cat posibil, de marimi egale, astfel incat sa nu apara situatii in care un capitol sa se intinda pe jumatate din numarul de pagini alocat intregii disertatii. Fiecare dintre capitolele lucrarii trebuie sa-si faca contributia la ipoteza sau demonstratia principala si sa fie structurat intr-un mod coerent si inteligibil. In principiu, capitolele sunt abordari din puncte diferite ale aceleiasi ipoteze si toate ar trebui sa contribuie la constructia unei demonstratii logice si clare.
Studiul de caz
Studiul de caz este un exemplu menit sa intareasca ipoteza sau demonstratia. Spre exemplu daca tema lucrarii de disertatie este: ,,Clasa politica in regimul comunist din Romania’’ am putea alege sa facem un studiu de caz intitulat: ,,Familia Ceausescu’’. Prin studiul de caz incercam sa ne folosim de forta exemplului pentru a ne ilustra propria ipoteza sau demonstratie. Aveti grija sa alegeti intotdeauna un studiu de caz care sa atraga atentia cititorului si cu cat puteti furniza mai multe informatii noi, cu atat mai bine. E foarte important sa faceti cercetari suplimentare in ce priveste studiul de caz pentru ca acesta ilustreaza cel mai bine aparatul dumneavoastra crtitic si de selectie; selectia studiului de caz este in totalitate la latitudinea redactorului astfel ca este important sa alegeti atent.
Concluziile
Concluziile reprezinta partea finala a lucrarii dumneavoastra de disertatie. Aici va trebui sa faceti o trecere in revista a argumentelor principale din lucrare si totodata sa va puneti amprenta personala pe lucrare intrucat veti avea posibilitatea sa prezentati propriile reflectii si pareri. Totodata va trebui sa va ganditi si la solutii pentru problemele si chestiunile prezentate. Aici ar trebui sa includeti si orice chestiuni curente legate de tema dumneavoastra si ar trebui sa redactati atat argumentele pro cat si cele contra demonstratiei dumneavoastra.
Bibliografia
Bibliografia este sectiunea unde va trebui sa specificati toate resursele folosite in lucrarea de disertatie. Fie ca e vorba de carti, reviste, articole, ziare, site-uri, arhive. Totul trebuie mentionat in bibliografie. Nu conteaza daca ati citat sau nu pasaje dintr-o carte in lucrarea dumneavoastra. Daca ati citit-o pentru lucrarea de disertatie atunci trebuie mentionata la bibliografie. Scopul bibliografiei este de a oferi cititorului interesat intregul set de resurse care v-au stat la dispozitie cand ati redactat acea lucrare de disertatie.  Fiecare facultate are un stil diferit de a nota resursele bibliografice asa ca ar fi bine sa consultati ghidul de redactare al facultatii dumneavoastra inainte sa incepeti.
Anexele
Desi nu toate lucrarile de diseratie au nevoie de anexe, unii redactori aleg sa le foloseasca si pe acestea. Anexele sunt utile pentru cei care vor sa includa fotografii, grafice, citate mai lungi, documente, care dintr-un motiv sau altul nu au putut fi incluse in lucrarea propriu-zisa. Va puteti folosi de anexe pentru a introduce unele materiale rare sau interesante pe care le-ati gasit, dand astfel o tenta de unicitate lucrarii dumneavoastra.
Stilul de redactare
Daca doriti sa obtineti o nota mare pentru disertatia dumneavoastra, trebuie sa acordati atentia necesara stilului dumneavoastra de redactare. Stilul de redactare al acestui tip de lucrare academica este foarte diferit de stilul informal de redactare din documente precum scrisorile personale. Trebuie sa fiti in permanenta atent(a) la exprimare, la topica frazelor si la cuvintele folosite. Fiecare redactor trebuie sa fie cat mai elocvent cu putinta in redactarea lucrarii sale, iar fiecare lucrare de disertatie trebuie redactata avand in minte ideea ca ea va fi citita de o comisie de profesori, nu de un prieten, astfel ca formularea trebuie sa fie in permanenta una formala, respectuoasa.
Cu asta se incheie aceasta serie de sugestii pentru viitorii redactori de disertatii. Vizitati-ne si saptamana viitoare pentru alte sfaturi si indicatii din domeniul lucrarilor academice!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu